Nieuws

Nieuw natuurhuis ziet het licht in Sint-Jans-Molenbeek
De boerderij van de familie Claes, aan de Ninoofstesteenweg en aan de rand van het park Scheutbos, krijgt een nieuwe bestemming. Schepen in Sint-Jans-Molenbeek van stedelijke ontwikkeling, Jan Gypers, zag een opportuniteit om de boerderij om te bouwen tot een “huis van de natuur”. De werken zijn volop aan de gang en het project zou tegen het najaar van 2018 moeten staan.        
Jan Gypers bracht samen met burgemeester Françoise Schepmans en Brussels parlementslid Khadija Zamouri, een bezoek aan Het huis van de natuur, wat nu nog een ‘werf’ is.

“Het scheutbos is een prachtig stuk natuur aan de grens tussen Molenbeek en Dilbeek. Niettemin ontbrak het bos een zeker link met de scholen in de buurt. Vandaar het initiatief om een huis van de natuur op te richten. Kinderen kunnen er het hele jaar door informatie op een leergierige en speelse wijze inwinnen over de natuur en dieren” aldus Jan Gypers.

Het project genoot ook de volle steun van het schepencollege en in het bijzonder van de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans:“ het stemt me verheugd dat we samen met mijnheer Gypers een bestemming hebben kunnen vinden voor de boerderij. De gemeente had nood aan dit soort grootschalig en educatief project dat ten goede komt aan alle Molenbekenaren. Ouders en hun kinderen kunnen er een bezoekje brengen en vervolgens een mooie wandeling maken door het scheutbos”, vertelt de enthousiaste burgemeester.

Ook Brussels parlementslid Khadija Zamouri, die zich al jaren inzet voor ons Brussels groen patrimonium, ziet de komst van dit huis met een goed oog. “ Ik heb altijd betreurd dat weinig mensen het scheutbos bezoeken. Ik heb het zelf ontdekt op een autoloze zondag. Het is een absolute aanrader en een ware ontdekking. De komst van het huis van de natuur kan als het ware een aanlokkingseffect hebben en een positieve boost geven aan het scheutbos. Het beeld heerst dat Molenbeek op vlak van groene ruimten niet veel te bieden heeft en dat is absoluut onwaar. Daarom wil ik ook gebruik maken van deze gelegenheid om een oproep te doen aan alle Brusselaars en in het bijzonder de Molenbekenaren om hun groene ruimten weer in te palmen en te (her)ontdekken”.

Het huis van de natuur zal ook veel meer te bieden hebben dan louter een bezoekplaats te zijn voor kinderen en scholen.

Er zullen ook ontdekkingswandelingen georganiseerd worden. Evenementen zullen er georganiseerd worden, alsook vergaderingen en conferenties. Een zeer uitgebreide programmatie moet dit project levendig houden

Dit project zal ook de sociale cohesie in de wijk versterken. Het moet een ontmoetingsplek worden waar groene buurtinitiatieven gestimuleerd worden.