Nieuws

Momentum grijpen om maatschappelijk debat te voeren over racisme en discriminatie
Brussels Hoofdstedelijk Parlement- 15 Juni 2020-   Voor Brussels parlementslid Khadija Zamouri  (Open Vld) moeten we het momentum grijpen en een breedgedragen maatschappelijk debat voeren over racisme en discriminatie. “ De betogingen van de voorbije weken in Brussel, Antwerpen en Gent hebben ons vooral getoond dat het onderwerp  nog steeds sterk leeft bij de bevolking. Aan ons politici,  om het momentum te grijpen en het maatschappelijk debat in alle sereniteit en openheid te voeren”, reageerde Zamouri in de commissie gelijke kansen over de opmaak van een Interfederaal Plan tegen Racisme. 

 

De schokkende beelden van de aanhouding van Georges Floyd blijven nog steeds nazinderen en leidden tot wereldwijde ophef, onder het motto Black Lives Matter. Sindsdien wijzen ook alle vingers naar de politiek met de steeds terugkerende boodschap: neem uw verantwoordelijkheid. 

 

De Brusselse regering nam in deze ook haar verantwoordelijkheid. “In de voorbije legislatuur werd discriminatie op de huishuisvestingsmarkt aangepakt door middel van een ordonnantie die praktijktesten mogelijk maakt. Voor de arbeidsmarkt werd de ordonnantie van 2008 over de strijd tegen discriminatie en de gelijke behandeling op vlak van tewerkstelling geüpdatet, zodat bij het solliciteren niet je afkomst telt, maar jouw talent, je inzet en motivatie”, aldus Khadija Zamouri. 

 

Volgens Zamouri is de  strijd tegen racisme en discriminatie er één van lange adem, en vooral van mentaliteitswijziging. Het huidig juridisch arsenaal dient daarom versterkt te worden en het maatschappelijk, politiek debat gevoerd te worden in alle openheid en sereniteit. “ We kijken daarom uit naar het Interfederaal plan tegen racisme, want racisme en discriminatie kennen geen grenzen en dienen te worden bestreden op alle bestuursniveaus. We moeten daarom een versnelling hoger schakelen en dus snel werk maken van dat interfederaal racismeplan, waartoe België zich in 2001 op de VN-conferentie in Durban engageerde en er nog steeds niet is, besluit Zamouri.